Patent voor zelfhelend scherm aan Apple toegewezen

Apple komt met een technologie die kleine imperfecties van het beeldscherm kan maskeren en heeft hiervoor een patent toegewezen gekregen. Grote breuken die in het glas ontstaan door bijvoorbeeld het laten vallen van de iPhone kan deze technologie helaas niet helen. Deze technologie is geschikt voor zeer kleine beschadigingen die aan de binnenkant van het glas kunnen ontstaan door de manier waarop de verlichting werkt.

In het toestel schijnt de lichtbron op de lichtgeleidingsplaats. Vervolgens valt het licht via een licht verspreidingsplaat op de LCD en wordt deze aangelicht. De geleidingslaag en verspreidingslaag hebben de neiging om aan elkaar te plakken waardoor dit effect vermindert. Tussen deze lagen worden daarom microscopische balletjes geplaatst door de producenten. Deze balletjes kunnen erg schudden en daardoor de lichtgeleidingslaag beschadigen door kleine krasjes achter te laten.

In het scherm ziet de gebruiker dan kleine lichte stipjes. Deze zijn niet erg goed te zien maar wanneer er meer beschadigingenzijn vermindert dit de kijkbeleving van het scherm. Dit probleem kan nu worden opgelost door de technologie die Apple heeft uitgevonden. Door tussen de balletjes en de lichtgeleidingslaag een zelfhelend laagje aan te brengen ontstaan er geen beschadigingen meer en blijft het beeldscherm optimaal.